Reakcija organizacija sa BH predznakom u Švedskoj na doc. film o Srebrenici objavljen na SVT-ji

Dokumentärerna ”Staden som offrades” och ”Spåren från Sarajevo”

En reaktion från olika bosniska förbund och riksorganisationer

I dag finns ca 80 000 personer med bosniskt ursprung i Sverige, varav drygt 56 000 har svenskt medborgarskap. Vi är djupt chockade över historieförfalskningen och förnekelsen av folkmordet i Srebrenica i dokumentären som visades på SVT2 28/8  kl: 22.00.

Nu vill SVT2 även fortsätta sända den andra delen, på söndag 4/9 kl:22.00 och därmed fortsätter propagandan.

Srebrenicamassakern är det största massmordet i Europa sedan andra världskriget. Under 2004, vid åtalet mot general Radislav Krstić fastställde ICTY enhälligt att Srebrenicamassakern var folkmord.

Här är citat från texten “Sanningen som offrades av SVT” av Jasenko Selimovic som på bästa sätt sammanfattar våra åsikter och problem med själva metoden och personer som förekommer i filmen:

“Att filmen upprepar all den mörkaste nationalistiska propaganda som Milosevic försökte sprida är inte det största problemet, eftersom Serbien och serber på sista tiden har ansträngt sig att visa att landet har kommit ifrån det nationalistiska bakvatten som det var under Milosevic. Det största problemet är att SVT upplåter plats åt en konspirationsteori med islamofobiska undertoner som förnekar folkmordet. På samma sätt som judarna i konspirationsteorier har sig själva att skylla för allt de utsatts för, så har i denna film muslimerna bara sig själva att skylla för det folkmord de utsattes för.

Det är mycket oroväckande att SVT valde att visa denna film. SVT ska inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant kartlagts av Haag-tribunalen. Att SVT inte ens ordnade en klargörande debatt efteråt är ännu mer besvärande. Den ansvarige utgivaren på SVT bör svara på varför.” (Expressen)

SVT påstår att de bara ville visa den ”andra sidan av myntet” och höra motparten. Då frågar vi, skulle ni också visa filmen om förintelse i vilket Ahmed Rami står i centrum för att höra motparten? Skulle ni visa en film som förnekar förintelsen av judar eller en film med deltagare som lanserar påståenden att förintelsen aldrig ägt rum? Ligger skillnaden mellan god och dålig medieetik i om man hör andra sidan eller inte? Knappast. Metodikens formalia garanterar inte god etik.

Att kränka de som överlevde massaker i Srebrenica och andra bosniska städer genom att förneka folkmord och massaker är inte yttrandefrihet eller god medieetik.

Vi betalar inte TV-licens för att känna oss kränkande på så många sätt.

Härmed kräver vi att SVT stoppar sin propaganda genast annars blir vi tvungna att vända oss till domstol.

Mvh,

Bosnisk-Hercegovinska Riksförbund i Sverige

Bosniakiska Islamiska Samfundet i Sverige

Bosnien och Hercegovinas Kvinnoförbund i Sverige

Bosnisk-Svenska Kvinnorförbund

Bosnien-Hercegovinas Muslimska Ungdomsförbund

Bosnisk-Hercegovinska Ungdomsförbund

Merhamet Sverige

Bosnien-Hercegovinas Koncentrationslägerfångarnas Riksförbund

Riksförbundet Banja Luka i Sverige

Föreningen Minnet av folkmordoffer ”Aldrig mer”

Bosnien-Hercegovinas Diasporapartiet

(Reakcija poslana na adresu SVT-je)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s